Mindfulness

Mindfull donkey

Susan Guus liggend.JPG

Relax

Celeste met Jules.jpg

Mindfulness met ezel Jules

Celeste met Bram.jpg

Ambulant Motivation Enhancement Program (AMEP)
voor mensen met burnout

oproep deelnemers
wetenschappelijke studie


 

Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk studie naar het effect van het Ambulant Motivation Enhancement Program (AMEP) voor mensen met burnout.

Het programma is gebaseerd op mindfulness met ezels (en andere dieren).

Burnout is een serieuze aandoening waarbij overbelasting in werk- en/of privéleven geleid heeft tot uitputting en uitval op het werk of thuis. Je kan niet meer, de accu is leeg. Op dat moment zijn er allerlei stofjes in je brein teveel en te weinig. Een stofje dat we willen onderzoeken is dopamine.

Dopamine is een stofje in je brein dat sterk verbonden is met motivatie, een eigenschap die bij burnout is aangetast. Je motivatie en enthousiasme dat je altijd zo goed kon opbrengen is weg. Je levenslust is weg.

We hebben een programma ontwikkeld dat gebaseerd is op mindfulness met ezels en andere dieren en dat je dagelijks prikkelt om een bepaalde activiteit te doen.

 

Waarom mindfulness met ezels?

Ezels zijn erg aanhankelijke dieren en zoeken contact met mensen. Hun compacte formaat en grote hoofd en oren maakt hun erg aaibaar. Door ezels bij de mindfulness oefeningen te betrekken, zetten we alle zintuigen op scherp. We verwachten dat door deze focus van je zintuigen op het dier leidt tot een toename van je dopamine. 

De duur van het programma is negen weken en onze hypothese is dat je motivatie langzaam maar zeker weer opkrabbelt.

Dat onderzoeken we in je traanvocht of urine voor, tijdens en na de training. Tevens krijg je een EEG-hoofdband tijdens de oefeningen om je hersenacitiviteit te meten. Daar voel je niets van en het ziet er uit als een zweetband. Geen plakkers overal dus. Tenslotte vragen we je een vragenlijst in te vullen aan het begin en aan het einde van de training. Het betreft 9 bijeenkomsten waar je oefeningen leert doen met of bij de ezels. Je krijgt huiswerk mee voor thuis en we hebben  dagelijks contact op werkdagen. De oefeningen met de ezels worden op video opgenomen, je gezicht wordt onherkenbaar gemaakt.

De start van het programma is in januari 2023 en zal wekelijks op onze locatie plaatsvinden. Uiteraard worden je gegevens vertrouwelijk behandeld en geanomiseerd. Aan het einde krijg je een uitslag mee van je dopamine-uitslagen en je hersenactiviteit.

Deelnemers hebben de diagnose burnout en zijn ziekgemeld bij hun werkgever. Alle genders kunnen deelnemen. 

Het wetenschappelijk onderzoek staat onder supervisie van prof.dr. Pim Martens van Maastricht University.

Heb je belangstelling om deel te nemen in deze studie? Stuur dan een mail naar Brigitte Wijnen : bmt.wijnen@maastrichtuniversity. Zij kan je informeren over de voorwaarden.

Mindfulness met ezel Bram